spotmore-hard-bounce-vs-soft-bounce_balls

Bounce tarkoittaa tapahtumaa, jossa lähetetty sähköposti ei pääse perille vastaanottajan inboxiin. Tällöin sähköpostin lähettäjä saa automaattisen virheilmoitusviestin postilaatikkoonsa. Virheilmoitus sisältää yleensä esim. viestin palauttaneen palvelimen tiedot sekä viestin palautuspäivämäärän ja -ajan. Bouncet jaetaan syntysyynsä mukaan ns. soft ja hard bounceihin.

Hard bounce syntyy tilanteessa, jossa sähköpostin vastaanottajan osoite on joko virheellinen, tai sitä ei ole olemassa. Tällöin viesti ei edes saavuta vastaanottajan sähköpostipalvelinta. Hard bouncen aiheuttavat osoitteet kannattaa siis suosiolla poistaa postituslistoilta.

Soft bouncen tapauksessa viesti välittyy kyllä vastaanottopalvelimelle, mutta viestiä ei kuitenkaan välitetä vastaanottajalle, vaan se ”torjutaan”. Yleisimmät syyt soft bouncelle eli blockille ovat vastaanottajan tukkoinen postilaatikko, viestin liiallinen suuruus tai kaatunut palvelin. Viestiä ei siis kannata välttämättä lähettää ihan heti uudelleen, koska tämä johtaa aina uuteen soft bounceen kunnes vastaanottaja on joko tehnyt tilaa postilaatikkoonsa tai hänen palvelimensa on toipunut.

Markkinointitilanteessa lähetetyn sähköpostin toivotaan aina päätyvän nimenomaan inboxiin esim. roskapostikansion sijaan, jolloin hyvän ns. lähetysmaineen ylläpitämisestä tulee välttämätöntä. Lähetysmaine taas kärsii, mikäli liian suuri osa lähetetyistä viesteistä aiheuttaa bouncen. Näin ollen on markkinoijan intressien mukaista pitää bouncejen määrä pienenä. Tähän päästään juurikin poistamalla hard bouncen aiheuttaneet osoitteet postituslistoilta sekä maltillisella soft bouncejen käsittelyllä - soft bounce-osoitteet voidaan vaikka lisätä rajatuksi ajaksi erilliselle listalle, jonka jäsenille ei lähetetä sähköpostia niiden listallaolon aikana.

Spotmoressa hard bounce-osoitteita ei varsinaisesti poisteta, vaan ne lisätään erilliselle torjuntalistalle, jonka jäsenille lähtevien viestien lähetys katkaistaan alkuunsa. Soft bouncen tapauksessa spotmore tallentaa bounce-ilmoituksen tiedot liidin kuvaukseen ja yrittää joitain kertoja uudelleenlähetystä tietyin väliajoin. Myös uudelleenlähetysten tiedot näkyvät liidin kuvauksessa.